Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Pau Faus: ‘La Ciudad Jubilada’

0-intro

La Ciudad Jubilada. Breu Diccionari sobre els Horts informals als rius de Barcelona

Aquest projecte és una investigació sobre els horts autoconstruïts al voltant dels rius de la ciutat de Barcelona. El treball es va formalitzar en un llibre  ‘La Ciudad Jubilada. Breve Diccionario sobre los Huertos informales en los ríos de Barcelona’ i un vídeo documental.

Més enllà de les particularitats d’aquest cas d’estudi concret (i del seu context específic a l’entorn de Barcelona), allò rellevant per a aquesta investigació era reflexionar sobre la sempre complexa convivència entre la ciutat formal i la ciutat informal. Els horts ens van permetre aproximar-nos a una de les moltes pràctiques autònomes que, des de la seva ‘desobediència’, donen forma a la ciutat contemporània. Pràctiques que, lluny de ser anecdòtiques, aporten moltes pistes sobre el que realment passa darrere del suposat ordre urbà.

‘La Ciudad Jubilada’ es va anar desenvolupant lentament a través de nombroses exploracions pels dos rius principals de la ciutat de Barcelona, el Besòs i el Llobregat. Si inicialment allò que ens va dur a aquests horts va ser la curiositat per documentar les seves peculiars arquitectures i formes d’ocupació, amb el pas del temps el protagonisme el van anar adquirint els ciutadans jubilats responsables de tot allò. El projecte es va acabar centrant en la dimensió social d’aquest fenomen. La autonomia dels jubilats a l’hora d’apropiar-se i cultivar uns terrenys que no els pertanyen, i fer d’aquesta pràctica el sentit del seu dia a dia, es va convertir en el fil conductor de la nostra investigació. Vam veure en aquesta ‘dissidència’ espontània i silenciosa, una autèntica lliçó d’autonomia en una societat que insiteix en assimilar “Jubilació” amb inutilitat i dependència.

Es pot consultar el llibre i col·laborar a la seva reimpressió aquí

Autor: Pau Faus 

Col·laboradores: Eleonora Blanco, Julie Poitras Santos, Virginia Colwell, Martha Pelayo, Azucena Lozano, Erika Yurre. 

Web: www.paufaus.net

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya