El Globus vermell: Fàbrica de somnis
Quaderns #261
codi: 26111
Aquest taller pretenia, en primer lloc, aprofundir en el coneixement del barri de La Sagrera, per part dels alumnes d’una escola del mateix barri i, per altra banda, utilitzant la imaginació i la creativitat, fer-los reflexionar sobre la seva estructura i organització. L’activitat es desenvolupava en dues parts ben diferenciades, una d’anàlisi i una altra de reinterpretació.
- Anàlisi: passeig pel barri per observar les tipologies d’edificis que el configuren, el tipus de carrers i els elements que donen forma a l’espai urbà.
- Reinterpretació: mitjançant el diàleg entorn d’allò observat prèviament, es proposava als alumnes fer una reconstrucció metafòrica del seu barri.
Les premisses principals a l’hora de concebre el taller eren que parlés del barri de La Sagrera, que es fes a la Nau Ivanow, on El globus vermell hi té l’espai de treball, i que es portés a terme amb la mínima despesa econòmica possible.
Per tant, la primera decisió va ser la de treballar amb elements que hi hagués a la pròpia Nau i la principal dificultat, la de trobar aquells elements que fossin apropiats per parlar de barri.
Observant la gran varietat de cadires diferents existents a la Nau i amb la pel·lícula “Dogville” com a referència, vam prendre la decisió de treballar utilitzant les cadires com a metàfores d’edificis i elements urbans.
A “Dogville” els elements escenogràfics són usats com metonímies, on una part representa el tot (per exemple, un armari representa una habitació). Al nostre taller, en canvi, les cadires havien de ser utilitzades com a metàfores, on en funció de les seves característiques (ús per al que ha estat dissenyada, material amb què està construïda, si és apilable o no, si és plegable o no, etc), havien de ser capaces de representar edificis o espais urbans diferents.