Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Batlle i Roig Arquitectes: Centre de Tractament de Residus a Vacarisses

01_imatge

Quaderns #262
codi: 26216

El Centre de Tractament de Residus (CTR) se situa en un vessant del massís muntanyenc de Coll Cardús, en el municipi de Vacarisses, a la comarca del Vallès Occidental.
Aquest emplaçament estava actualment ocupat per les instal·lacions d’un dipòsit controlat de residus al límit d’esgotar la seva capacitat. Aquest fet va provocar que l’entitat gestora del dipòsit controlat considerés necessari regular el tancament del mateix i estudiar els possibles usos futurs de la zona. L’elecció de l’emplaçament del CTR es va realitzar tenint en compte criteris d’idoneïtat logística i econòmica, així com de minimització de la incidència ambiental que comporta la instal·lació i explotació de les activitats relacionades amb la gestió de residus.

L’activitat de l’abocador preexistent no havia estat respectuosa amb el seu entorn més immediat, havia provocat alteracions de l’entorn natural i modificacions de la topografia existent. Per aquesta raó es decideix implantar les instal·lacions a les zones on l’activitat de l’abocador ja havia espatllat l’entorn natural. Malgrat la magnitud de les instal·lacions del Centre, el projecte pretén aconseguir una màxima integració paisatgística amb l’entorn. Per a això es busca una adaptació topogràfica màxima, on l’impacte de les cobertes i façanes es minimitzi mitjançant la revegetació paisatgística posterior.

El projecte planteja la construcció d’una gran coberta sota la qual es situïn les dues grans zones de tractament. Aquestes, separades pel vial d’accés, tenen altures diferents i estan assentades sobre cotes diferents, per això la coberta modifica la seva geometria en funció dels programes i les dimensions de cada recinte.

La varietat de requisits que la coberta ha d’albergar, ventilacions forçades, claraboies, etc. s’homogeneïtza mitjançant una estructura gràfica que permet així mateix convertir-la en una coberta paisatge.

Els diferents cercles contenen terres, graves i entapissants pròpies de la regió que amb el temps hauran d’equilibrar l’impacte de les instal·lacions sense caure en el camuflatge o la imitació.

Consultors: IDEMA, enginyeria

Col·laboradors: Xavier Ramoneda, arquitecte, Mario Suñer, arquitecte

Àrea: 45.000m2

Pressupost: 74.000.000€

Fotografia: Francisco Urrutia

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya