Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Aquest número: After the Party—Glòries—1993

superpositions-fake

Quaderns #261

“J’allais de fête en fête. Il m’arrivait de danser pendant des nuits, de plus en plus fou des êtres et de la vie. Parfois, tard dans ces nuits où la danse, l’alcool léger, mon déchaînement, le violent abandon de chacun, me jetaient dans un ravissement à la fois las et comblé, il me semblait, à l’extrémité de la fatigue, et l’espace d’une seconde, que je comprenais enfin le secret des êtres et du monde. Mais la fatigue disparaissait le lendemain et, avec elle, le secret”

A. Camus La chute. Paris: Ed. Gallimard, 1986 p.42

En aquest primer número s’aborden les condicions de la situació actual després d’una època de gran auge productiu.

Es recullen aquí obres, filosofies de treball i línies de pensament sensibles a les oportunitats que es presenten en allò que no és específicament arquitectura produïda ex novo: formes d’aprofitar, reinterpretar o reapropiar-se de l’existent generant valor més enllà d’allò construït. Projectes en els quals conflueixen i se superposen diversos estrats temporals.

“After the party” fa aquí referencia a un instant de suspensió entre dos períodes i maneres d’afrontar la producció i la reflexió arquitectònica marcats per lògiques diferents. El que distingeix aquests dos temps i maneres de fer té a veure amb les seves regles de joc, amb les condicions i constriccions de l’arquitectura en contextos socials o econòmics diferents.

Aquest instant de suspensió sobre el qual ens trobem no pertany a cap d’aquests temps i, precisament per això, reclama una resposta, la presa de partit en una o una altra direcció. La formació i assumpció de les seves pròpies regles.

No obstant això, no es tracta aquí de projectar una mirada melancòlica o moralitzadora sobre el passat immediat, sinó de reactualizar una exigència crítica que ens permeti afrontar les renovades i cada vegada més exigents regles del joc que el panorama actual imposa.

En aquest sentit, 1993 i la plaça de les Glòries revisitats des del present són, en més d’un aspecte, un temps i un lloc d’oportunitat.

Etiquetes:

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya