Quaderns

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Arquitectura-G: Reforma d’una vivenda al Born

ArquitecturaG_1024x768_02

Quaderns #261
codi: 26105

Habitatge de 34 m2 i 4,5m d’alçada, dividit per un mur de càrrega en dues estances de grandàries semblants, situat al Born, a Barcelona.

Assumint aquesta separació, el projecte divideix l’habitatge en dues zones:

La primera està composta per la cuina i un moble mòbil, que funciona a mode de barra, taula auxiliar de cuina, i taula de menjador. Es tracta d’una zona de caràcter social vinculada a l’entrada a la casa, on es millora la instal·lació elèctrica i de televisió per a que el seu ús s’estengui més enllà del fet de cuinar i menjar.

La segona estança, en canvi, respon a necessitats d’un grau d’intimitat major. És per això que l’espai es fragmenta en diferents safates que acullen el programa en alçada, proporcionant un gradient d’intimitat sense perdre la connexió visual entre les mateixes. Així, la primera safata, que ocupa la meitat de la superfície d’aquesta estada, s’entén com un espai ambigu de vestidor i zona d’estudi. La segona, més alta i d’un quart de la superfície de la planta, conté l’espai per a un llit de matrimoni. Per a la resolució d’aquest esquema en altura, els mobles prenen especial importància, adaptant-se als diferents espais, resolent la imperiosa necessitat d’emmagatzematge, i la connexió i relació entre nivells.

Desatenent a les normatives vigents d’habitabilitat i edificació, es confereix a cada zona l’escala necessària per al seu ús i a cada element les característiques oportunes. Els espais es conformen segons el volum i la intimitat que requereixen, i la riquesa ve donada per les relacions que es generen entre aquests. Per aquesta raó, més que parlar d’espais “damunt de” o “sota”, també podem parlar de “espais entre” o “espais al costat de”.

arquitecturag.wordpress.com

Una resposta a “Arquitectura-G: Reforma d’una vivenda al Born”

  1. fra escrigué:

    Mismos materiales, mismos colores….Imposible no pensar en la reforma del estudio de 25 m2 en Torino by Bonino Patti, Tabó y Mukerjee, publicado en 2004 en “Spazi minimi” by Motta Architettura…

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya