Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Pere Buil, Carlos Cámara, Joan Vitòria: Materia Sensible

materiasensible_1024x576_04

Quaderns #261
codi: 26117

“Matèria sensible: arquitectes joves catalans” és una mostra d’arquitectures realitzades per estudis joves establerts al territori català i que comparteixen no tan sols el fet generacional sinó, sobretot, unes actituds i una manera d’entendre i exercir la professió.

És també una aposta personal (i, per tant, necessàriament parcial i no exempta de risc) dels arquitectes comissaris, que pretén ser també una possible resposta a les preguntes de com ha de ser l’arquitectura ara que el model anterior s’ha posat en dubte i de què pot aportar l’arquitectura catalana al context de crisi econòmica global.

Es reivindica una arquitectura amb capacitat de reinterpretar els models i referents anteriors per a donar respostes noves. Una arquitectura del seny, honesta, on es prioritzen les persones vers el fet construït o l’estètica, que assumeix les limitacions pròpies del moment, del lloc, de l’encàrrec i dels recursos disponibles per a transformar-les en oportunitats. Una arquitectura local per a un món global. Una arquitectura sensible als canvis, a les seves arrels, a com viuen els seus usuaris i com és percebuda pels demés.

Matèria Sensible és concebuda com un esdeveniment itinerant que afavoreixi el debat i la reflexió i relació entre persones de localitzacions diverses però inquietuds i aproximacions afins. A la mostra i l’exposició realitzada pels arquitectes seleccionats cal sumar-hi la tasca realitzada per un comissari local convidat a cada itinerància que visita les obres i fa de pont entre públic i obres exposades. L’anàlisi que fa de les obres serveix com a punt de partida per a generar un debat entre participants, comissaris i assistents que complementen i enriqueixen la mostra en si mateixa. Tot plegat acaba amb la visita d’obres realitzades per arquitectes joves locals.

Estudis seleccionats:

- Arquitectures.Bosch.Capdeferro (Bet Capdeferro, Ramon Bosch)
- Núria Salvadó + David Tapias
- DataAE (Claudi Aguiló, Albert Domingo)
- David Sebastian + Gerard Puig
- H Arquitectes (David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó)
- Emiliano López + Mónica Rivera
- Francisco Cifuentes
- Josep Bunyesc
- TEd’A Arquitectes (Raimon Farré, Jaume Mayol, Irene Pérez)
- unparelld’arquitectes (Eduard Callís, Guillem Moliné)

materiasensible.cat

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya