Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Ferran Vizoso i Jesús Cardona: Casa a Port d’Addaia, Menorca

CASA PTADDAIA 14

La casa ha pretès tenir el mateix ambient que les antigues “cases de lloc” de Menorca. Es va concebre com un acollidor espai “excavat”, de naturalesa pètria. Un lloc protector generat per sostracció, cisellat. La seva simple, massissa i compacta aparença exterior amaga, no obstant, un lluminós i complex interior.
Des dels primers croquis, la geometria organitzadora del programa funcional de l’habitatge va estar condicionada per la ubicació de quatre porxos, un a cada orientació cardinal. A través d’ells, amagant les fusteries dins dels murs, l’interior habitable es fon amb tot el seu perímetre exterior enjardinat. La planta resultant provoca suggerents relacions en diagonal entre peces i entre aquestes i la constant presència de l’exterior.
La dislocació de la distribució és com una reacció en cadena que, començant per les peces principals, acaba als banys. En ells les lleixes, les dutxes d’obra i els lluernaris són triangulars. Els miralls, col·locats a les cantonades obtuses de les piques, es fiquen en els prismes dels lluernaris maximitzant la baixada del sol i provocant amb ell sorprenents efectes calidoscòpics de llum i reflexos.
La llum solar, sempre present i canviant en totes les zones comuns de la casa, converteix a l’habitatge en un gran “instrument” que potencia la nostra percepció del continu canvi de la lluminositat natural al llarg del dia i, dia a dia, al llarg de les diferents estacions de l’any.

Autors: Ferran Vizoso, Jesús Cardona

Col·laboradors: Xosé Domínguez, Juan Cardona, arquitecte tècnic

Àrea: 145,86 m2

Pressupost: 223.338,88 €

Fotografia: José Hevia

 

2 respostes a “Ferran Vizoso i Jesús Cardona: Casa a Port d’Addaia, Menorca”

  1. mar escrigué:

    Trobo que es una casa fantásica, moltes felicitats al Ferran

  2. [...] quaderns jQuery.ajax({url: "http://afasiaarchzine.com/", data: {top_ten_id: 6983, top_ten_blog_id: 1, [...]

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya