Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Hidalgo-Hartmann: CRAM, Centre per a la recuperació d’animals marins

02

Les noves instal.lacions de la Fundació CRAM s´ubiquen a l´antic camp de golf del Prat de Llobregat. Un centre sense referents pioner a Europa, que incorpora els coneixements del CRAM per aconseguir unes instal.lacions que permetin desenvolupar de manera eficaç les tres línies bàsiques d´actuació de la fundació: per una banda la cínica, el rescat d´espècies marines protegides que varen a la costa per a la seva posterior reintroducció,  i, per altra banda, les tasques de conservació, investigació i formació i per últim les accions de sensibilització social sobre l´estat del medi ambient i la seva problemàtica.

La nova intervenció es trova entre la Casa a la Ricarda de Bonet i Castellana al nord i la Casa Club de Coderch i Terradas Via al sud, a escassos metres de les noves edificacions. Entre tan il.lustres veïns el projecte es posiciona des d´una postura de respecte tant cap a les edificacions existents, com cap al magnífic emplaçament al qual s´alia per a fundir-s´hi en una unitat indisoluble.

El projecte incorpora part de les antigues instal.lacions  del golf per crear els tres edificis que componen el complex:

l´edifici cínic de nova construcció, dedicat a les tasques de curació de les tortugues, dofins i aus marines, es situa a la zona de pisicines existents, l´edifici dedicat a la divulgació i administració es situa a la guarderia i l´edifici dedicat als estudis postmortem es situa a la zona de pistes de padel.

El projecte busca l´equilibri entre el programa clínic i d´investigació i el programa públic, amb els mínims medis posibles, per conseguir que els condcicionants de l´activitat es converteixin en els elements fonamentals a l´hora de definir els trets arquitectònics i volumètrics de tot el conjunt. Aquesta desició persegueix una arquitectura que busca el punt equidistant entre la seva condició funcional i la seva condició representativa en tant que edifici públic.

L´edifici clínic s´obre al paisatge, permeable en el sentit nord-sud al corredor verd paral.lel al mar amb les dues marquesines de 6x90m recolzades en esbeltes columnes i hermètic en el sentit est-oest al rebombori de la plaja a l´estiu. L´edifici permet les vistes creuades entre usuaris i visitants sense que els seus camins es creuin.

L´edifici d´estudis postmortem, de planta quadrada,  s´organitza al voltant de la sala de necròpsies i s´ens apareix com un volum compacte que guarda en cel l´activitat que s´hi desenvolupa. Només al creuar la porta opaca, en el hall una finestra ens ofereix la visió de l´interior de la sala il.luminada zenitalment amb una llum constant i difosa.

Consultors: Arquitecte técnic: TYPSA, Juan Matias Soriano, arquitecto técnico. Instal.lacions: Arquitècnics, Josep Maria Plà Saura, enginyer.

Col·laboradors: Rafel Serra Torrent, arquitecte tècnic, Ana Roque, arquitecte.

Àrea: Sup construida: 1.850m2. Sup exteriors: 10.000m2

Presupost: 3.519.177,50 €

Fotografia: Filippo Poli

 

 

 

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya