Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Josep Llobet arquitectes: Restauració exterior de Can Negre

imatge façana principal

El origen de Can Negre era una masia del S-XVII, en el terme municipal de Sant Joan Despí, molt a prop de Barcelona, que estava totalment envoltada de terrenys de conreu. Era la casa pairal més propera a la capella del Bon Viatge, amb restes del S-XIII.

Pere Negre i Jover, advocat de Barcelona, era fill de Sant Joan Despí, i tenia grans propietats en el poble, que havia heretat de la seva família.

La primera ampliació de la casa esdevé l’any 1680, quan en Josep Negre la fa ampliar per la seva part esquerra.

A principis del segle XX, l’arquitecte Jaume Gustá Bondia, ampliarà la part esquerra, fen mes gran la bodega, i construint a la part superior una habitació i una galeria, rematada amb un terrat.

Josep Maria Jujol Gibert inicia les seves obres a la casa l’any 1915, la seva durada seran fins l’any 1926 que finalitzaran  amb la construcció de l’oratori.

Totes les façanes de la masia quedaran reformades, però la façana principal serà la que hi haurà el treball mes important, es una clara evocació a la Mare de Deu, on al vidre central de la tribuna hi havia gravada la imatge.

Al llarg dels temps, fins el dia d’avui, els terrenys originals que envoltaven la masia esdevenen urbans de sòl edificable, i la casa queda envoltada de construccions, fruit del creixement del poble de Sant Juan Despí i de la reparcel·lació i urbanització d’alguns terrenys que pertanyien al senyor Pere Negre. Com a conseqüència la casa queda delimitada per dos carrers laterals, la Riera de Can Negre, el carrer Cor de la Flora i l’actual Plaça de Catalunya, antic jardí que envoltava la masia.

La nostra intervenció ha estat la recuperació i restauració de les 4 façanes, amb tot el que les acompanya.

Emplaçament: Pça Catalunya. Sant Joan Despí, Barcelona

Consultorsarquitecte tècnic: Judith Dabant

Col·laboradors: Anna Roque, Anna Prats, Natàlia Ojeda

Àrea d’intervenció: 290,40m2 contacte casa amb terreny, 685,00m2 façanes

Fotografia: Josep Llobet. Fotografia de la sella: Lluís Bernat

 

Una resposta a “Josep Llobet arquitectes: Restauració exterior de Can Negre”

  1. [...] Llobet arquitectes . more: quaderns jQuery.ajax({url: "http://afasiaarchzine.com/", data: {top_ten_id: 7039, top_ten_blog_id: 1, [...]

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya