TDB Arquitectura-Juan Trias de Bes: Oficines a Sant Cugat del Vallès
En un context marcat per la forta presència de l’autopista que enllaça Girona i França s’havia d’alçar un edifici d’uns 10.000 m2 de sostre. Davant la impossibilitat de generar espais urbans propis, es va decidir establir un diàleg entre l’usuari i l’entorn dispers i divers. Es tracta de comprendre les percepcions visuals entre l’interior de l’edifici i l’exterior. A partir d’aquí sorgeixen totes les consideracions constructives, doncs el recurs es concentra entre la contraposició de l’estàtic i el dinàmic, entre la ferma i objectiva estructura de formigó i el suau i subjectiu cortinatge metàl·lic:
Entre la paral·lelepipeda construcció cúbica i l’envolvent ingràvida, s’estableix una clara estratègia constructiva, que ha permès una contractació paquetitzada i concatenada, amb absència d’interferències entre l’estructura i el vel exterior. La concentració de recursos és notòria, i la contraposició matèrica, també. S’evidencia que la construcció és el suport de l’arquitectura.
L’edifici serà percebut, per la majoria d’observadors, des del vehicle que circula per les vies ràpides colindants, a gran velocitat. Així, l’envolvent no pot mostrar-se mitjançant recursos de percepció estàtica com succeeix al centre urbà. Fins i tot els usuaris de les pistes esportives properes estaran en moviment permanent. Per això, l’envolvent es mostra atenent i enfatitzant el moviment de qui l’observa, com acompanyant un moviment de verònica. Mentres, l’usuari que roman estàtic observa la tangencialitat del moviment exterior, discernint entre el que s’apropa i s’allunya.
L’edifici respon a la qüestió lumínica en quant al diürn i al nocturn. Si durant el dia filtra la llum, protegint-lo de la radiació solar directa, per la nit emet una suau cortina d’aura que acompanya al viatger i distreu del que succeeix al seu interior.
La preocupació per la privacitat està present des de l’exterior, però la intimitat no implica incomunicació. L’edifici protegeix als seus ocupants, però atén al que li dedica la seva mirada.
Adreça: Avda. Via Augusta s/n.Sector C. Can Bellet. Sant Cugat del Vallés.
Consultors: Estructures: Static, Instal·lacions: grupo JG, Il·luminació: Artec, Arquitecte tècnic: Ricardo Villoria
Col·laboradors: Maria Barcina, Marta Pascual, Carles Guilera
Àrea: 10.539 m2
Pressupost: 6.405.750 €
Fotografia: Aleix Bagué
Good day! I simply wish to offer you a big thumbs up for your
excellent info you have right here on this post. I’ll be coming back to your website for more soon.