Quaderns

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Exe arquitectura: Equipament social a Roses

09060NCO_fotos_conrad_torras_04

Quaderns #263
codi: 26330

L’edifici es situa al centre històric de Roses, a primera línea de mar, on antigament s’hi trobava ca l’Anita (estanc de la punta). Destaquen de l´emplaçament les vistes obertes cap al passeig marítim i el mar, en contrast amb els carrers estrets perpendiculars al passeig. L’edifici es troba enmig d’aquests dos tipus de trama.

El volum de l’edifici s’entén com un cos massís, amb un buidat en planta baixa, que oxigena el carrer Sant Isidre, alhora que en condueix cap a les vistes del mar. Aquest buidat en planta baixa genera un porxo per on s’accedeix a l´edifici.

Dins l’edifici, la planta de l’edifici es distribueix en dues franges: la d’espais comuns, longitudinal a tot l’edifici, que reparteix la circulació entre tots els espais, i amb grans obertures i vistes llunyanes cap el mar, i la franja d’aules, amb obertures d’una escala més de casc antic, respectant l’entorn i protegint la privacitat de les aules i dels habitatges veïns.

La façana ventilada s’acaba amb plaques perforades que formen el mateix dibuix geomètric del mosaic original que cobria el terra de l’antiga casa cedida a l´Ajuntament per la propietat. Amb la col·locació de les plaques que revesteixen les dues façanes visibles de l’edifici es vol posar tot l’èmfasi en el passat de l’emplaçament on s’aixeca el nou edifici i testimoniar l’anterior existència del popular Estanc de la Punta de l’Anita.

Durant el procés de projecte i obra s’han potenciat els aspectes energètics i mediambientals del l’edifici, que s’ha dissenyat seguint els paràmetres de la certificació energètica LEED, éssent un dels primers equipaments culturals a Espanya en aquest procés.

 

Projecte: Equipament Social Ca L’Anita- Estanc de la Punta a Roses

Autors:  exe.arquitectura ( Jaume Valor + Elisabeth Sadurní + Marc Obradó )

Consultors: Etec (amidaments i pressupost), Arquitècnics (instal·lacions), Bernuz-Fernandez (estructures), Conrad Torras (imatge gràfica), Green Living Projects (consultor LEED)

Col·laboradors: Laura Llimós, arquitecte. Marc Abril, arquitecte.

Àrea: 900 m2

Pressupost: 1.564.200,00€ PEC

Fotografia: Conrad Torras

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya