Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Documental “La Intervenció Invisible”

verkami3

El projecte d‘aquest documental es basa en la idea de registrar les transformacions que ha sofert l’espai del Turó de la Rovira i els diferents usos que ha tingut al llarg de la seva història. Carlota Coloma i Adrià Lahuerta [15-L Films] ho expliquen de la següent manera:

“Un poblat iber, un assentament agrícola, unes instal·lacions militars, un barri de la ciutat informal, una antena de comunicacions, un espai abandonat, un mirador de 360º sobre la ciutat de Barcelona, i finalment, un museu a l’aire lliure.

L’any 2013, el Turó de la Rovira és totes aquestes coses. La intervenció invisible, la rehabilitació de l’espai començada al 2009, potencia les cicatrius que ha deixat tot allò que abans ja hi ha existit. Sembla que la simbologia dels turons es repeteix.

Una variació més s’apodera del Turó de la Rovira: el pas de la quotidianitat al museu.”

verkami_turo8

verkami_turo9

Segons la web del MUHBA, la importància d’aquest emplaçament rau tant en la seva història com en la seva localització, “El Turó de la Rovira, mirador de la ciutat, és un espai patrimonial on es conserven les restes d’una bateria antiaèria construïda durant la Guerra Civil espanyola per intentar defensar Barcelona dels atacs de l’aviació feixista. Després de la guerra, les estructures de la bateria van ser aprofitades per bastir-hi el conegut barri dels Canons que, ubicat dins de l’àrea de barraques del Carmel, va perdurar fins l’any 1990.”

Per difondre el treball que s’ha generat a partir d’aquesta intervenció, Coloma i Lahuerta han llançat una campanya de crowdfounding, amb la intenció de poder realitzar aquest projecte que documenta la rehabilitació del turó i la convivència dels diferents estrats històrics.

/// Més info per recolzar el projecte: Verkami
/// Film produït per 15-L. Films

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya