Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Miàs arquitectes: edifici Plug & Play

Maqueta estructural del projecte.

L’àrea del 22@ del Poble Nou de Barcelona, s’ha transformat poc a poc. Les illes dissenyades per Ildefons Cerdà, i ocupades inicialment per tallers, indústries i alguns blocs residencials han estat parcialment enderrocats, mantenint tan sols aquells edificis que per la seva singularitat arquitectònica mereixien la seva conservació. Nous edificis d’oficines, residencials, hotelers i de serveis, han ocupat els espais buits entre aquells que han estat conservats.

El solar es troba entre els carrers Pere IV, un dels antics carrers que no obeeixen a la lògica ortogonal del Pla Cerdà per ser un camí històric, el carrer Pujades i el carrer Pamplona. Aquesta illa irregular, manté les traces de l’antic parcel·lari en relació a Pere IV i organitza les edificacions existents, algunes de les quals seran enderrocades per construir el nou edifici, que mantindrà les antigues presències en forma de geometria generadora del projecte.

Del total edificat de l’illa irregular únicament serà enderrocat l’espai destinat al nou edifici, conservant els edificis residencials del costat més curt de l’illa, i l’edifici industrial que dóna al carrer Pamplona, un edifici de maó i pedra, que serà transformat en equipament públic. La irregularitat d’illa permet així mateix, que tingui sentit el seu creuament d’un carrer a l’altre.

Per aquest motiu, l’edifici s’organitza a partir d’una crugia òptima per a l’ús d’oficines, i d’això en resulten tres volums creuats, del carrer Pere IV a Pujades. Entre aquests tres elements, es disposen carrers–pati de dimensió menor, permetent una bona il·luminació dels espais útils.

La volumetria final és la d’un edifici fragmentat amb espais verticals entre els volums, els carrers–pati, que van de carrer a carrer, i que aporten certa complexitat espacial a aquests buits interns de comunicació i accés.

Sota rasant, es disposa un aparcament de dues plantes amb accés des de la cantonada Pamplona Pujades.

Consultors: Estructura: BOMA_Brufau Obiol Moya i Associats S.L. Instal·lacions: PROISOTEC_Josep Masachs

Col·laboradors: Cap de projecte: Adriana Porta Equip de projecte Arquitectura: Silvia Brandi, Daniel Montes Maquetes: Mario Blanco, Diogo Herniques Arquitecte tècnic: Carles Bou

Àrea: 7000 m2

Pressupost: 7,5 M €

Fotografia: Miàs arquitectes, Adrià Goula

 

 

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya