Hidalgo-Hartmann: CRAM, Centre per a la recuperació d’animals marins
Les noves instal.lacions de la Fundació CRAM s´ubiquen a l´antic camp de golf del Prat de Llobregat. Un centre sense referents pioner a Europa, que incorpora els coneixements del CRAM per aconseguir unes instal.lacions que permetin desenvolupar de manera eficaç les tres línies bàsiques d´actuació de la fundació: per una banda la cínica, el rescat d´espècies marines protegides que varen a la costa per a la seva posterior reintroducció, i, per altra banda, les tasques de conservació, investigació i formació i per últim les accions de sensibilització social sobre l´estat del medi ambient i la seva problemàtica.
La nova intervenció es trova entre la Casa a la Ricarda de Bonet i Castellana al nord i la Casa Club de Coderch i Terradas Via al sud, a escassos metres de les noves edificacions. Entre tan il.lustres veïns el projecte es posiciona des d´una postura de respecte tant cap a les edificacions existents, com cap al magnífic emplaçament al qual s´alia per a fundir-s´hi en una unitat indisoluble.
El projecte incorpora part de les antigues instal.lacions del golf per crear els tres edificis que componen el complex:
l´edifici cínic de nova construcció, dedicat a les tasques de curació de les tortugues, dofins i aus marines, es situa a la zona de pisicines existents, l´edifici dedicat a la divulgació i administració es situa a la guarderia i l´edifici dedicat als estudis postmortem es situa a la zona de pistes de padel.
El projecte busca l´equilibri entre el programa clínic i d´investigació i el programa públic, amb els mínims medis posibles, per conseguir que els condcicionants de l´activitat es converteixin en els elements fonamentals a l´hora de definir els trets arquitectònics i volumètrics de tot el conjunt. Aquesta desició persegueix una arquitectura que busca el punt equidistant entre la seva condició funcional i la seva condició representativa en tant que edifici públic.
L´edifici clínic s´obre al paisatge, permeable en el sentit nord-sud al corredor verd paral.lel al mar amb les dues marquesines de 6x90m recolzades en esbeltes columnes i hermètic en el sentit est-oest al rebombori de la plaja a l´estiu. L´edifici permet les vistes creuades entre usuaris i visitants sense que els seus camins es creuin.
L´edifici d´estudis postmortem, de planta quadrada, s´organitza al voltant de la sala de necròpsies i s´ens apareix com un volum compacte que guarda en cel l´activitat que s´hi desenvolupa. Només al creuar la porta opaca, en el hall una finestra ens ofereix la visió de l´interior de la sala il.luminada zenitalment amb una llum constant i difosa.
Consultors: Arquitecte técnic: TYPSA, Juan Matias Soriano, arquitecto técnico. Instal.lacions: Arquitècnics, Josep Maria Plà Saura, enginyer.
Col·laboradors: Rafel Serra Torrent, arquitecte tècnic, Ana Roque, arquitecte.
Àrea: Sup construida: 1.850m2. Sup exteriors: 10.000m2
Presupost: 3.519.177,50 €
Fotografia: Filippo Poli