Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

‘Arquitectures Empeltades’. Catalunya a la 14a Biennal d’Arquitectura de Venècia

302_AE01-bofarull-2-carabi

Ahir es va presentar al COAC la mostra que representarà Catalunya a la Biennal d’arquitectura a Venècia, amb el nom “Arquitectures Empeltades / Grafting Architecture” comissariada per Josep Torrents i Alegre i amb el comissariat adjunt de Guillem Carabí Bescós i Jordi Ribas Boldú. L’exposició es basa en el concepte d’empeltar, que consisteix en inserir una part d’un arbre proveïda d’una o més gemmes en una branca o tronc d’un altre arbre de manera que s’estableixi entre ambdós una unió permanent. Tal com el viticultor que empelta el peu del cep arrelat a la terra amb l’esqueix de la varietat de raïm desitjada i on, de la unió correcta entre peu i esqueix, se’n deriva la posterior qualitat del raïm i l’excel·lència del vi resultant. En paraules dels seus comissaris:

“A l’arquitectura podem identificar tota una sèrie de processos que tenen una gran similitud amb el procediment botànic. Preexistències, físiques o no, s’empelten de la nova proposta, la qual cosa genera una edifici que recull i fusiona harmònicament les característiques d’allò existent i d’allò nou. Aquestes arquitectures empeltades les podem trobar recorrent els segles en una gran multitud d’exemples. Però és en el darrer quart del S.XX i els inicis del S.XXI on trobem un gran nombre de projectes en l’arquitectura catalana en què propostes de diverses tipologies i escales aconsegueixen resultats brillants.

Empeltar transmet la idea d’un organisme nou que combina els punts forts del seus components originals, i que aquest tingui més vigor que cap d’ells per separat, una idea de renovació i creixement.”

Per representar aquesta idea, s’han seleccionat 16 projectes, que d’una forma o una altra, representen aquesta actitud contemporània. Alguns dels projectes seleccionats són:

Caldereria petita, rehabilitació d’habitatge entre mitgeres. Calderon - Folch - Sarsanedas Arquitectes. ©Rodrigo Díaz Wichmann

Caldereria petita, rehabilitació d’habitatge entre mitgeres. Calderon – Folch – Sarsanedas Arquitectes. ©Rodrigo Díaz Wichmann

Centre cultural Casal Balaguer. Flores&Prats Arquitectes. © Adrià Goula

Centre cultural Casal Balaguer. Flores&Prats Arquitectes. © Adrià Goula

La majoria dels projectes seleccionats pertanyen al S.XXI, i per tant són una mostra vibrant de la vitalitat d’aquesta manera de fer. És interessant copsar també que aquesta actitud és una de les senyes d’identitat de l’arquitectura catalana, i un dels territoris on s’ha desenvolupat amb més energia i diversitat.

La presentació dels projectes seleccionats es fa a través del procés que cada arquitecte ha seguit en la fase de redacció i construcció de l’edifici. Són processos singulars que permeten conèixer de primera mà com es desenvolupa l’anàlisi i la presa de decisions a través d’esbossos, esquemes, dibuixos, fotos, maquetes o textos… Cada projecte s’ha de poder entendre per de si mateix fent servir tots els recursos disponibles.

Espai públic Teatre La Lira. RCR Arquitectes. © Hisao Suzuki

Espai públic Teatre La Lira. RCR Arquitectes. © Hisao Suzuki

La llista completa de edificis seleccionats:

—Reforma de la Casa Bofarull (1913-1933, Josep Maria Jujol, als Pallaresos)
— Apartaments a les golfes de La Pedrera (1953-1955, Francisco Juan Barba Corsini, a Barcelona)
— Restauració de l’església de l’Hospitalet (1981-1984, José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres Tur, a Eivissa)
— IES La Llauna (1984-86, Carme Pinós i Enric Miralles, a Badalona)
— Caldereria petita, rehabilitació d’habitatge entre mitgeres (2001-2002, Calderon – Folch – Sarsanedas Arquitectes, a Gelida)
— Museu de Can Framis (2007-2009, Jordi Badia BAAS Arquitectura, a Barcelona)
— Espai públic Teatre La Lira (2004-2011, RCR Arquitectes (Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta) i Joan Puigcorbé, a Ripoll)
— Apartament Juan (2011, vora arquitectura (Pere Buil i Toni Riba), a Barcelona)
— Auditori a l’església de Sant Francesc (2003-2011, David Closes, a Santpedor )
— 3 estacions de la Línia 9 del Metro: Amadeu Torner, Parc Logístic i Mercabarna (2008-2011, Garcés – De Seta – Bonet Arquitectes (Jordi Garcés, Daria e Seta i Anna Bonet) i Ingeniería Tec-4 (Ferran Casanovas, Antonio Santiago i Felipe Limongi), a Barcelona)
— Espai transmissor del túmul/dolmen megalític (2007-2013, Toni Gironès, a Seró (Artesa de Segre)
— Clínica Arenys – can Zariquiey (2006-2013, Josep Miàs Arquitectes (Josep Miàs), a Arenys de Munt)
— Centre cultural Casal Balaguer (1996 – en procés, Flores&Prats Arquitectes (Eva Prats i Ricardo Flores) i Duch-Pizá Arquitectos (Ma José Duch i Francisco Pizá), a Palma
— Restauració paisatgística de l’abocador vall d’En Joan a Begues (2002 – en procés, Enric Batlle , Joan Roig i Teresa Galí, al Parc Natural del Garraf),
— Torre de 94 habitatges de protecció oficial (2012 – en procés, Josep Llinàs, a L’Hospitalet de Llobregat)
— Projecte de revitalització del districte d’Adhamiya (2012 – en procés, AV62 Arquitectos (Victòria Garriga i Toño Foraster) i Pedro García del Barrio – Pedro Azara, a Bagdad).

Auditori a l’església de Sant Francesc. David Closes. © Jordi Surroca

Auditori a l’església de Sant Francesc. David Closes. © Jordi Surroca

Un detall important és que, per primera vegada, es mostraran en l’exposició reproduccions en facsímil i a escala 1:1, els plànols de la Casa Bofarull de l’arxiu de Josep Maria Jujol.

/// Imatge de capçalera: Reforma de la Casa Bofarull [1913-1933, Josep Maria Jujol, als Pallaresos] © Guillem Carabí
/// Tota la informació sobre la exposició a la web Venezia 2014

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya