Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

David Sebastian + Gerard Puig: Escola d’art i disseny d’Amposta

Dsebastian_gpuig1024x512_01 (1)

Quaderns #261
codi: 26120

01. Bases: El concurs plantejava la construcció de dos edificis de programes i escales ben diferents. D’una banda un equipament docent destinat a reubicar i millorar l’Escola d’Art i Disseny de la ciutat, i de l’altra un pavelló de fires que substituís el ja existent al propi solar, actualment molt deteriorat.
Dos emplaçaments contigus, però separats per un vial. Una posició estratègica respecte la ciutat d’Amposta i les seves vies principals.

02. Primera Fase: Ha comprés la construcció del primer edifici, el de l’Escola d’Art i Disseny. Aquest inclou en planta baixa una sala polivalent que forma part del programa del segon edifici a construir, el pavelló de fires, actualment en fase de projecte.

03. Contaminació: No entenem el projecte com a dos edificis aïllats. Proposem una intervenció que afavoreixi una lectura conjunta. Trobem el verb “contaminar” per explicar el que busquem; barrejar l’un en l’altre, trobar un llenguatge comú. En planta i en secció. En la forma i en el fons. Les dimensions de l’auditori fixen les llums de la fira. Els espais més petits de la fira prenen les dimensions de les aules de l’escola, i a l’inrevés.

04. Franges: Els edificis s’organitzen per franges de 9m. d’amplada, i d’alçades variables [+4m/+8m/+12m]. Aquestes franges s’agrupen i llisquen en funció del programa, de l’entorn i dels límits edificables.

La nova topografia abasta des de l’escala més humana dels porxos i les peces baixes, fins a l’escala de les lluernes i l’edificació en alçada.

05. Sistema: El projecte resultant és més una manera de construir al lloc, que no pas una resposta definitiva. Unes regles de joc que permeten sistematitzar el possibles canvis de programa o la construcció per fases. Paràmetres fixes que atorguen flexibilitat al resultat final.

06. Programa: L’accés, a través d’un gran porxo, comunica amb la zona per a exposicions i la sala polivalent de manera seqüencial.

En planta baixa hi col·loquem els despatxos i la sala de professorat, que junt amb el nucli de comunicació i de serveis esgoten l’ocupació permesa al solar.

La resta de l’equipament s’organitza en alçada. Plantes allargades amb les seves dues cares principals orientades nord-sud. L’orientació de l’edifici ens permet col·locar les aules de manera que totes rebin llum natural de nord.

07. En procés: El vent de mestral, la geologia del delta i… la manca de finançament, entre d’altres, són ara els factors determinants per continuar. Noves dades que ens fan redibuixar un i altre cop el projecte, amb la certesa de que continua sent el mateix.

 

4 respostes a “David Sebastian + Gerard Puig: Escola d’art i disseny d’Amposta”

  1. Miquel Àngel Martín escrigué:

    He vist el reportatge per tv2 i he cregut necesari fer-vos arribar la meva sintonia personal amb el que heu mostrat i explicat.

    He dedicat bastants anys de trajectòria professional a la col.laboració en projectes d’edificis docents per l’Ajuntament de Barcelona i m’he sentit plenament identificat amb la filosofia d’aquest projecte: modularitat dels volums, màxima flexibilitat per facilitar futures reformes o ampliacions, aposta decidida per materials comuns sempre a l’abast, investigant totes les possibilitats que ofereixen i una marcada sinceritat estructural aportada per l’estructura metàl.lica.

    La senzillesa de les sol.lucions aportades no amaguen un projecte meticulosament pensat i repensat, definit i redefinit.
    La més sincera enhorabona, seguiré els vostres futurs projectes amb molt d’interès.

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya