Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Jordi Farrando: la U Urbana

10

L’estudi analitza els carrers de Barcelona des de l’òptica dels seus elements urbans. En un context d’alta densitat, els carrers constitueixen el 63% de l’espai públic; qualsevol intervenció en aquests té implicacions que transcendeixen la seva consideració de simples conductors de fluxos. Són, d’alguna manera, l’espai públic primari, el més senzill i, alhora, el més complex d’una ciutat. La presència de més de 700.000 elements urbans és reveladora de l’impacte que aquests tenen en la configuració del paisatge urbà.

L’estudi te com a objectiu sensibilitzar als ciutadans sobre el rol que aquests juguen i definir pautes d’implantació que ajudaran en la seva tasca els projectistes.

S’articula a través de cinc apartats:

1 Un estudi de camp sobre els carrers de Barcelona que ha implicat l’anàlisi de 84 carrers agrupats en 4 grans famílies.

2 Un estudi de camp sobre els elements urbans que ha analitzat 101 models diferents, agrupats en 45 tipus que pertanyen a 8 famílies.

3 Els materials obtinguts de les operacions anteriors van ser objecte de reflexió per part de l’equip de treball i sotmesos a la consideració d’una sèrie d’interlocutors. Es va realitzar un taller amb professionals del sector de l’espai públic (arquitectes, urbanistes, sociòlegs, ambientòlegs urbans, etc.). Un altre amb professionals del disseny industrial i urbà. Un tercer amb agents socials representatius dels grups pels quals el carrer és una component fonamental de la seva activitat (comerciants, representants del gremi de restauració, artistes, actors, etc.). I una sèrie de tallers a diferents barris en els quals els ciutadans poguessin participar en el procés i aportar.

Fruit de l’anterior resulten els dos últims apartats:

4 Un de conclusions sobre els elements urbans, amb indicacions sobre el tractament que han de rebre.

5 Un altre sobre els carrers, amb propostes precises sobre com implantar els elements urbans en elles.

El llibre pot consultar-se íntegrament a l’adreça:

http://issuu.com/ecourbano/docs/la-u-urbana

Els crèdits complets del llibre es troben al seu inici.

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya