Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Lagula Arquitectes: Edifici d’habitatges plurifamiliar, Badalona

06

Un edifici d’habitatges plurifamiliar entre mitgeres a l’antic barri de pescadors de Badalona.

Un volum que sorgeix de les necessitats urbanístiques que deriven de l’aparició d’una nova rambla, del canvi de secció del vial. Els habitatges es retiren i creixen en alçada, configurant d’aquesta manera una nova tipologia de via urbana. Ara és aquest espai temporal a cavall entre el que era i el que vol ser, és una via híbrida, canviant i sorprenent.

En aquest espai, gairebé delirant, s’aixeca aquesta peculiar construcció, entre canvis d’alineació, racons, cases baixes i nous edificis d’habitatge plurifamiliar. Per tot això l’edifici apareix com un element urbà, a escala de ciutat, més enllà de respondre únicament a les necessitats particulars pròpies d’un conjunt residencial.

El programa s’organitza amb un local-espai comú en planta baixa i quatre habitatges per planta. Es tracta d’un encàrrec especial, és un cas d’autopromoció per una família. Això implica que les zones comuns de l’edifici siguin molt més amables i predisposades a compartir, allunyant-se de la neutralitat i la predisposició antibandàlica que sol caracteritzar a aquest tipus d’espai en els edificis d’habitatge convencionals.

L’accés als habitatges es realitza directament desde l’ascensor que desembarca a la sala d’estar. L’escala en espiral és també un lloc d’estar, ben il.luminat i de circulació entre els diferents habitatges. La tipologia és compacta i passant. La sala d’estar dóna a les dues façanes i deixa en els seus laterals tancaments flexibles que delimiten les habitacions i a continuació, els banys, amb revestiment ceràmic en parets i sòl.

La cuina s’obre a la façana i a la sala.

Una pèrgola recull l’aparell tècnic sostenible de l’edificació, a sota, un menjador d’hivern completament obert a l’estiu. L’espai comú del terrat està servit per una petita cuina i un lavabo.

Les dues façanes tenen una concepció molt contrastada. La del pati, molt senzilla a sud-est, amb vistes al mar, és sòbria i de concepció mediterrània. Es tracta d’una façana ventil·lada ceràmica amb grans obertures per l’hivern i persianes de lames orientables i corrugables per l’estiu.

La façana del carrer és més alegre, té relació amb la ciutat i amb la tradició modernista de la zona. En planta baixa ens trobem amb un sòcol de ceràmica color taronja i continua cap amunt amb una gran gelosia ceràmica que protegeix de l’oest i privatitza les estances.

-Adreça: C/ Progrés 127-129. Badalona

-Consultors: Estructura: Lagula Arquitectes slp. Instal·lacions: Oriol Ruiz. Aparellador: Graó Obres i Projectes

-Col•laboradors: Joan Cuevas (Co-autor), Marina Bellver, Pau Palomer, Marina Goday, Albert Pérez, Pol Bonet

-Àrea: 632m2

-Pressupost: 660.000 euros

-Fotògraf: Adrià Goula

Una resposta a “Lagula Arquitectes: Edifici d’habitatges plurifamiliar, Badalona”

  1. Base-A escrigué:

    Felicitats per la feina. Com a ex-veïna del barri, és d’agrair que els autors d’edificacions plurifamiliars s’arrisquin a sortir de les façanes automàtiques. Només un apunt, aquest edifici està situat al barri del Progrés, un entorn en transformació des de l’arribada del ferrocarril, i no pas a l’antic barri de pescadors.

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya