Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Peris-Toral: Ampliació del Centre Cívic Can PuigGener, Sabadell

PERIS+TORAL centre civic can puiggener (01)

La proposta disposa una peça en L, configurant un pati respecte a la construcció preexistent. Es tracta d’un espai intermig que posa en relació la biblioteca, el vestíbul i l’ampliació.

Aquest espai exterior permet la plantació de quatre arbres de fulla caduca (xops) que, simultàniament, donen caràcter i ombra a l’espai, i milloren el comportament climàtic de l’edifici existent.

Diferents acabats de formigó, parterres de plantacions aromàtiques, dibuixen i donen color a una sèrie de bandes compreses entre les juntes del paviment que assenyalen i ressegueixen les línies estructurals que comparteixen ambdós edificis.

Un element intermig de coberta plana actua com a corredor entre ambdues intervencions. Aquesta peça garanteix certa independència entre el nou i el vell. Es tracta d’un vestíbul-sala d’exposicions que permet l’evaquació i sortida a les pistes. Aquest espai acull també una petita sala per als conserges.

La nova intervenció presenta una coberta a dues aigües que reforça la idea que l’edifici s’obre a sud i a les vistes, alhora que aconsegueix dotar de diferents matisos d’alçada l’espai interior, abastant la cota més alta a la sala polivalent. El nou i el vell es relacionen en secció a través de la coberta de xapa metàl·lica que manté la mateixa pendent que la de l’edifici existent. En aquest punt de proximitat entre ambdós edificis apareix, també, un cos intermig que allotja les instal·lacions i el magatzem de la sala polivalent.

L’ala sud recull un espai relacional comunicat amb el vestíbul d’exposicions a través d’un sistema de portes en acordió que poden arribar a recollir-se, de manera que ambdós espais es sumen en un únic àmbit, dotant l’edifici de major flexibilitat d’ús.

A continuació, un passadís que obre visualment sobre el pati, organitzant l’accés a dos aules, un despatx amb quatre llocs de treball, un magatzem i una banda de serveis; d’altra banda, la sala polivalent es situa a l’ala nord, al final del decorregut, en una dilatació del passadís que permet, també, la sortida al pati.

Un aler protegeix la façana sud, generant un espai intermig matisat per lamel·les. La terrassa correguda acta com una façana gruixuda que filtra la mirada i la llum. Es tracta d’una galeria de manteniment lleugerament aixecada 30 cm sobre el nivell interior que reforça la idea que l’edifici, recolzant-se sobre les grades de la pista esportica, mira a les vistes. El sistema de protecció solar és, també, un dispositiu de seguretat que garanteix el tancament del nou edifici.

Consultors: Instalaciones y Estructura: L3J, Jaume Pastor y Jaime Pastor.

Col·laboradors: Cecilia Rodriguez, Albert Rubio, Maria Ubach, Cristina Porta. Arquitecto técnico: Georgina Torres

Àrea: 581 m2

Pressupost: 659.715,70€

Promotor: Ajuntament de Sabadell

Fotografia: José Hevia

 


 

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya