Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Flexo Arquitectura: Centre de dia i activitats comunitàries.

CENTRO DIA PENSAMENT 03

Quaderns #263
codi: 26318

En un barri residencial de característiques suburbanes, situat en el límit entre el teixit urbà i la perifèria de Palma, es proposa un Centre de dia i Activitats comunitàries per 620€/m2(pem). La proposta parteix de tres principis elementals:

1. Àrees col·lectives

Interpretem el projecte com a una oportunitat per intensificar les relacions col.lectives al centre. Per això, organitzem el programa en una sola planta al voltant d’un jardí amb dos pins existents i orientat a sud. El jardí, que quedarà semisoterrat per protegir-se del vent, de les vistes dels vianants i disposar la superfície natural de terreny a l’alçada de la vista de l’usuari, articularà i vertebrarà totes les activitats col·lectives del centre.

2. Caràcter

Proposem consolidar el caràcter institucional del centre, com element articulador de la zona, unificant tots els elements de façana amb el color blanc i fent públics els tres metres de separació a carrer. L’esponjament de l’espai públic dota d’una àrea de relació col·lectiva al voltant de l’edifici i previ a l’entrada del mateix.

3. Recursos

Enfront la limitació econòmica, amb un mòdul de 620€/m2 (PEM), es donarà una resposta híbrida, que combinarà materials i tècniques locals amb materials i tècniques industrials. D’aquesta manera, es podran optimitzar els recursos que ambdos sectors ofereixen. S’utilitzarà la forma arquitectònica i les estratègies passives com a resposta als requeriments ambientals. En definitiva, ens interessa la capacitat de tot projecte per emetre sentit dins un context cultural determinat a partir d’una mirada sense prejudicis que permeti trobar oportunitats fins i tot en el que aparentment no té valor. Proposem utilitzar els recursos d’un context cultural determinat com oportunitats a partir de les quals construir les estratègies de projecte. Optem per una actitud sense prejudicis i integradora que no discrimini entre això o allò, sinó que opti per això i allò.

 

Adreça: C. Pensament, 5 Palma de Mallorca.

Consultors: J.P Rodríguez (estructura); Bàrbara Estudillo (aparelladora); T. Aguilar (instal·lacions)

Col·laboradors: Albert Gener, Cristina Oliver.

Àrea: 530 m2

Pressupost: 350000 €

Fotografia: José Hevia

 

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya