Quaderns 2011 – 2016

D'arquitectura i urbanisme

Publicació del Col·legi d'arquitectes de Catalunya

Congrés ICSID i la ‘Instant City’

Quaderns_01

Quaderns #264

En relació amb l’exposició que té lloc al MACBA actualment, recuperem aquests extractes de Cuadernos de Arquitectura y Urbanismo Any: 1971 Núm.: 81:

“Coincidint amb la celebració a Barcelona de l’Assemblea del ICSID i el Congrés lnternacional de Disseny que se celebra a Eivissa, la revista Quaderns, en col·laboració amb ADIFAD, entitat organitzadora del Congrés, dedica aquest número extraordinari al Disseny Industrial. En ell col·laboren varis dels dissenyadors internacionals més coneguts i autoritzats del moment actual.

L’ICSID del 1971 es va celebrar a la cala de Sant Miquel, fora de les habituals seus urbanes. Mentre que la resta del país, encara sota la dictadura de Franco, mostrava una imatge de repressió, censura i manca de llibertats, Eivissa era un entorn poc construït encara. Des dels anys trenta, intel·lectuals i artistes com Raoul Hausmann, Walter Benjamin i els arquitectes del GATCPAC ja s’havien instal·lat a l’illa. L’avantguarda i el cosmopolitisme contrastaven amb una cultura rural, molt permissiva, capaç de conciliar les diferències estètiques i socials.”

Originalment publicat en: ”Cuadernos de Arquitectura y Urbanismo Any: 1971 Núm.: 81 [ICSID 1971 Ibiza I]

També pots consultar-ho en pdf a: Cuadernos de Arquitectura y Urbanismo Any: 1971 Núm.: 81

 

En aquest moment és important ressaltar la importància de revisar esdeveniments com aquest. Com podem veure a la carta del “Comite Ad hoc” escrita per José Miguel de Prada Poole, les pràctiques col·laboratives no són quelcom de nou, encara que la presència de la crisi financera i la falta de recursos públics han tingut com a reacció un renéixer de les iniciatives ciutadanes que busquen millorar el seu entorn immediat.

Per això podem veure un resorgiment d’aquestes accions i moviments socials de forma present i activa en esdeveniments tan importants com la Biennal de Venècia o La Biennal de Disseny d’Istanbul, el tema de la qual és “Adhocracia“.

Més informació sobre l’exposició La Utopia és Possible, al MACBA del 21 de Juny al 20 de Gener de 2013.

 

Etiquetes: , , ,

Una resposta a “Congrés ICSID i la ‘Instant City’”

  1. [...] va dedicar al congrés ICSID de disseny celebrat a Eivissa l’any 1971 i, en especial, a la Instant City -a la que ja vam dedicar a Quaderns l’Arxiu del número #262—, on s’ha pogut veure, a més de [...]

Deixa un comentari

Etiquetes

AftertheParty agenda Anuari Anuario architecture Archivo Arxiu assaig Barcelona Books Close Closer coac contributions contributors Convidat Displaying Architecture doméstica Editorial events exhibitions exposiciones Guerrilla Interviews House and Contradiction housing infraestructura Interviews news Noticias números Observatori Parainfraestructures politics Política Prada-Poole preservació Preservat al Buit projects proyectos Publications Reaccions representación Reseñas review Sessions vivienda

Números anteriors

Quaderns d'arquitectura i urbanisme és la revista del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya